Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне - с тези имена е известен 2

...
Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне - с тези имена е известен 2
Коментари Харесай

Днес празнуваме Зимна Богородица! Ето кой има имен ден...

Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне - с тези имена е прочут 2 февруари.

Имен ден честват: Радост, Радостин, Радостина, Драго, Драгомир, Драгомира, Ралин, Ралина, Радин, Радина, Радослава, Радослав, Радослава, Средко, Сретен, Сретена.

Този празник се празнува за първи път особено тържествено от времето на византийския император Юстиниан Велики (527-565 г.). Сретение господне е един от четирите празника, отдадени на Божията майка, а в деня след него се празнува паметта на свети Симеон Богоприемец и на пророчица Анна.

Сретение Господне е един от дванадесетте велики празници през годината. По бит и през днешния ден новородените деца се занасят в храма на 40-тия им ден за благословение, а на майките се чете избрана молитва.

 свещи черква християнство свещ Thinkstock

Според поверието, на този ден не се работи, тъй като децата ще се раждат белязани. Спазва се строго половото самоограничение: по този начин ще се усили плодовитостта на домашните животни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат самун, конци или дърва, с цел да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще пристигна в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско. 

В националните показа света Богородица е настойничка на бременността и родилките, само че също е " вълча Богородица ", обвързвана с животни, олицетворяващи демоничните сили на долния свят.
 10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР